Referat fra 27.11 bestyrelsesmøde Skovbymosegaard mini-junior og ungdomsklub

Tilstede:

Peder Nielsen, Michael Christensen, Dorte Haurum, Sussanne Riiser, Pernille Von Lillenskjold, Carina Pedersen, Pauli Nordberg

Ordstyre: Michael

Referent: Pauli

Fraværende:

Jan Byskou

  1. Godkendelse af referat:

Ref godkendt

.

  1. Temperaturen i klubben:

Klubbens dagligdag er stadig under forandring. Vi har pt og er stadig i gang med at få organisationsudviklet vores organisation. Vi har ekstern konsulent og har i alt 4 gange med mulighed for at tilkøbe mere viden.

Vi har haft 2 gange og har fået udfærdiget vores fælles mission. Øvelsen er tiltænkt at vi hver især og sammen hele tiden er bevidste om hvorfor vi er her og hvad har vi gang i ift. Rødt tråd ml. handlinger og mission. Næste gang handle om at finde en fælles vission og processen med at være fælles omkring de centrale kerneydelser skal være med til at styrke teamsammensætningen og skabe en yes følelse, en tro på at vi sammen er stærke og vi som individ bidrager med noget hver især som styrke helheden. Generelt er der villighed og tro på at hverdagens nye opgave nok skal give mening og at der er nysgerrighed til fremtiden.

Overgangen ml. skole og klub arbejde vi konkret på at skabe stabile og forudsigelige voksne som er nærværende,hvilke betyder at være gode til at modtager, præsenterer, igangsætte aktiviteter, og være i dialog med medlemmerne.

Som noget nyt tiltag har vi en erkendelse af at vi er også en købmandsforretning som lever af at levere sunde, sjove, levende, og fantastiske, udfordrende, aktiviteter som styrker trivsel, fællesskaber, og knytter nye forbindelse ml. hinanden på tværs af alder og køn, skabe plads til den enkelte og helheden med sin unikke personlighed, og gøre den den enkelte som helheden mulighed for at føle sig set, hørt og velkommen. Tiltaget fyrtårnsaktiviteter (FTA) skal skabe større overblik overfor forældre, børn og unge samt personalet. FTA vil fremgå på klubbens hjemmeside, sendt ud på tabulex samtpå forældre intra som info. I den forbindelse vil klubben holder lukket d.23 december for bl.a. at planlægge FTA i et årshjul.

Derudover vil vi på lukkedagen holde personaleudviklingsdag hvor vi drøfter pædagogik får evalueret på klubbens hverdag, medlemmer hvem ser vi og hvem skal der laves en ekstra indsats for, evaluerer på hele skolesamarbejdets indhold.

D. 22 december er ikke lukkedag men teamet bag understøttende undervisning vil afsætte mandagen på at planlægge, det næste ½ års forløb.

Hverdagen bærer stadig præg af et højt aktivitetsniveau herunder mange forskellige kreativiteter, mosecup, musik, skaterrampe, boldspil, parkour, bålaktiviteter, samt fællesspisninger.

Den nye hverdag omkring de opgaver personalet udføre har vi fået gode tilbagemeldinger fra skolebestyrelse, medlemmer, samt skolens ledelse. Vi skal stadig huske på at vi er stadig i gang med den første version 1 og skal i gang med vision 2. U.U har der været arbejdet med forskellige temaer gældende for ml. trin og udeskolen. Fællesnævneren har været fælleskaber og trivsel i mange forskellige udgaver. For udskolen har fokus være rettet på at styrke den enkelte såvel som gruppens mod til at lære at planlægge, udføre og evaluerer på dagens mål.

ml. trin er er meget nysgerrig og enkelte årgange skal have hjælp til at finde sin plads på mosen og have understøttende undervisning.

Lektiecafe fungerer forskelligt ift. Ml. trin. Det hvor det fungere rigtig godt er når der på forhånd er aftalt ml. Lærer og pædagog hvad der skal arbejdes med og det synligt står på tavlen hvad det er eleven har fået for i lektier. Konkret arbejdes der sammen med skolen ledelse og klubbens ledelse at få udfærdiget et fælles mindsæt for lærer og pædagoger hvad og hvordan l.c begynder. Dernæst arbejdes der på at få lavet en fælles retningslinier - normer for god l.c som tydlig skal formidles i dialog med eleven. Hvad vil i have ud af det hvorfor er i, fællesmål, dit mål for lektiecafe. Hvad vil du gerne blive kloge for

Tilbagemelding fra l.c:

 der er mere ro på lektierne i weekenden.

Torchlight bruges i lektiecafe

Børn kan ikke sidde i rummet pga. støj

 

  1. Klubbernes fremtid hvordan tænker Susanne Riiser og Mishel Christensen mødet gik

 

Klubbernes fremtid: Michael snak om hvad vil vi med klubberne? God snak rundt om borderne. Vi er nået langt i klubben og skolen med samarbejde, vi var for dårlige til at komme med 10 skarpe ting med hvad klubbernes fremtid skal indholder

Til dialoggruppen mødet var godt og stor forskellighed på hvordan skolerne og klubbermne greb understøttende undervisning an. Skovbyskolen og skovbymoseegaard fremstod som en fællesenhed.

  1. Kontraktmål
  1. Klubbens opsøgende arbejde er fokuspunkt for 2015
  2. Nedbringelse af sygefra – personalet har konkret arbejdet med konkrete bud på løsning der skal udfærdiges en handleplan – vi bliver målt på sygefraværet i april og september om vi har nået målet som er 5,01 procent
  3. Implemtering af de 6 ledelsesprofiler
  4. Kendskab til skanderborgkommunes sundhedspolitik

Punkt a er klubbens egen mål de resterende er bestemt fra direktionen side.

Vi arbejde i personalet på i et passende tempo for de konkrete kontraktmål bliver så bevidste som muligt. Der er tanken bl.a. at igennem p møder i dialog hvordan går det med de konkrete mål status – hvad gør vi for at komme i mål – evaluering og justering

  1. Dato for næste årsmøde

Årsmøde onsdag d. 4 marts 2015 kl. 18.00 – 20.00

Dato for bestyrelsesmøde onsdag d. 28.1 januar 2015 kl. 19.00-21.00

  1. Økonomi vi skal spare en halv procent i det nye budget 2015, pauli skal budget planlægge sammen med økonomiudvalget i december. Økonomien i år går vi ud med et lille overskud
  2. Info fra inklusionsforløb

Drøftelse af retningslinier og principper for inklusionsdrøftelser. Vi har haft besøg af en intern kopnsulent hvor vi gruppevis arbejdet i forskellige 4 workshops. Målet er at vi sammen får nedfældet en politik og en handleplan for skovbymosegårds inklusionspol.

  1. evt kommunikation ml bestyrelsesmedl.

Der blive udfærdiget af Michael en ny mail liste så alle får meldt tilbage samt sikre sig at man har modtaget mail ved at kvittere på modtagelsen.

 

Punkter til næste mødet:

Punkt til næste dagsorden lekticafe rammer, retning relation indhold, mål,

 at få udfærdiget nogle principper for god inklusion på Mosen

Rammer og indhold for årsmøde

Hvem er på valg

 

 

Forslag fra bestyrelsen:

Ønske om at bruge kalender fra hjemmeside og forslag til elevintra.

Husk at rydde op på hjemmesider.

Husk at melde ud på nettet at vigtig med fællesskabet at man som forældre bakke op med at ens børn mødes på mosen for at styrke fællesskabet i forhold til at styrke trivsel, skabe synlighed igennem fyrtårnsaktiviteter.

Nytårskår med bestyrelse 22.1 tjek op og giv besked Pauli

Læg nyhedsbrev ud på forældreintra 1 gang hver anden måned

Evt reportager fra det gode liv i mosen evt inddrag børnegruppe

Referat af bestyrelsesmødet d.16 september

 

Deltagere: Michael Christensen, Pernille Vonlillienskjold, Jan Byskov, Susanne Riiser

Referent: Pauli

  1. Referat godkendt fra d. 12.6
  2. Ledelsen: God opbakning fra personalet til konstitueringen. Pauli har fået lavet nogle gode aftaler med økonomiafdelingen, lønafdelingen om mulighed for hjælp. Skolen har tilbudt at hjælpe med administrationsopgaver. Der arbejdes på at ansætte lars i en tidsafgrænset konstituering som souschef.  Pauli arbejder på at skabe stillinger som er gennemgående. Det har betydet at pr. 1oktober og frem til d. 31 december er der to stillinger som er blevet sat op i tid, hvilke er i fin overensstemmelse med medarbejderne. Det skal hjælpe til mere stabilitet i hverdagen.
  3. Personalesituation: Beslutning om at der er to fra bestyrelsen der deltager i ansættelsessamtale på torsdag kl. 15 og på fredag kl. 15. Lars og Pauli deltager som medarbejder og ledelse. Den person der mangler skal bl.a. indgå i 1. ungdomsklubben. 2. Udemedarbejder med særlig fokus på ude aktiviteter på mod søen. Skal kunne indgå og udføre understøttende undervisning. Det kræver en person der kan samarbejder på tværs af faggrupper og på tværs af afdelinger, men også kunne arbejde selvstændigt. Der er indkaldt 2 personer som begge er nyuddannet pædagoger.
  4. Økonomi: Der er i budgettet indregnet at der kan ansættes en pædagog på fuldtid, ligeså er der indregnet en administrationsudgift til skolen. Paulis hidtidig løn er frigivet til budgettet. Det har gjort det muligt at prioriterer to andre stillinger som tidsafgrænset.  
  5.  Status i forhold til de opgaver vi varetager i skolen og i klubben: Det er vigtig at få meldt ud til forældre og børn hvad man laver forventninger der er til lektiecafen om det er lektier eller om det er noget andet der ikke er lektierelateret.  Forslag fra bestyrelsen a. Evt. lave en evaluering af lektiecafen, får man det får hånden. Hvad oplever forældrene, hvad oplever børnene, oplever lærerne at børnene er mere velforberedte. b. Evt. fælles fokus, sammen med lærerne hvad der er undervises i for perioden. Den understøttende undervisning gøres på en rigtig fin måde det giver mere dybde.

Udfordringen iforhold til klubdelen er at have nok dækning af det pædagogiske personale og have et indholdsrigt aktivitetstilbud for de børn der kommer i klubben kl. 13.30. På den anden side at have kvalificeret personale som kan løse den understøttende undervisning som først slutter kl. 15.00.

  1. Mødet med undervisnings og børne udvalget: Bestyrelsen mener at fremtidens klub skal være et sted hvor det man laver i skolen evt. teori skal kunne omsættes i praksis i klubben.  Det er vigtigt at personalet har fokus på kerneydelsen uden at miste opgaverne på skolen.

Fremtidens klub skal have en stæk profil, det skal være et frirum fordi der i skolen er mere fokus på faglige fag. Fremtidens klub skal stadig bygge på frivillighed og lyst og interesse som i en balance også social træner børn og unge til et bæredygtigt individ. Det betyder også at forpligtende fællesskaber igennem pædagogiske planlagte aktiviteter værdisættes højt. Vigtig at prioriterer samarbejdet mellem klub og skole ledelse og videre til pædagog og lærer.

Fremtidens klub skal være 1. et andet tilbud end skolen. 2. at klubben understøtter det klubben mener der er behov for. 3. at der ikke er for langt fra tanker til handling. 4. at børnene oplever der er forskel på klub og skole.

Drømme: bestyrelsen - at man oplever at børnene siger man tager i klubben på alle tider af ugen også i weekenderne, - At der er fysiske rammer der stimulere til at bruge stedet. - At hvert barn og ung oplever følelsen af fællesskaber på tværs er værdifulde – at hvert barn og ung oplever klubben som et læringsværksted.- At der i personalet og ledelsen arbejdes specifik for det fælles tredje.-arbejder på at klubben arbejder i tæt samarbejde med skolen men har beslutningspræmissen hos sig selv.

  1. Pauli snak om med skolen omkring den røde tråd i Skovby hvor er de
  2. Næste møde torsdag d. 27 november. Punkter til næste møde er: 1. at finde dato for næste årsmøde. 2. referer fra fra personale inklusionsforløb som afholdes i mandag i uge 43

3. dialog gruppen den røde tråd.

 

 

 

Fra:    Erik Sønderby
Sendt:    4. juni 2014 17:16
Til:    Carina; Dorthe; Jan Byskov; michael; Peder; Pernille; Susanne
Emne:    Bestyrelsesmøde..

Kære bestyrelse..
God pinseferie til jer alle..!
Vi mødes jo allerede torsdag den 12.6. kl. 19-21..

Af punkter kan nævnes:

1.    referat og opfølgning fra sidst/Klubben deltog i 2 informationsmøder vedrørende skolereformen(for forældre-afholdt af Skovbyskolen). Dialoggruppen i Skovby venter vi med at puste liv i til efter sommerferien(punkt den 21.8. – måske med udgangspunkt i ”den røde tråd” – børn i Skovby fra 0-18 år). Michael har haft kontakt til skolebestyrelsen og udtrykt ønske/behov for samarbejde. Referatet godkendt

2.    sommerlejr – borgerinddragelse/Forældre og junioridrætsledere har meldt sig som deltagere..


3.    skolereformen – status, planer mm. Hvad køber skolen af medarbejdere i klubben? Klubbens bestyrelse ser frem til samarbejde mellem skole- og klubbestyrelsen ikke mindst i.f.t. værdier, principper mm. I forbindelse med implementeringen af den nye skolereform.  Foreløbig indgår Mosen i NY skole med et beløb på kr. 510.000. Det vil sige, at beløbet går op, med det beløb Mosen får mindre i.f.m. indskrænkning af åbningstiden. Mosen indgår foreløbig i understøttende undervisning, håndværk og design, svømning, lektiehjælp, og valgfag i 8.9. klasse). Der afholdes i uge 32 fælles kursusdag for alle lærere/pædagoger i kommunen vedrørende NY skole.. Desuden aftales møde, hvor vi lokalt mødes i det fælles team, som er tilknyttet de enkelte klasser(lærere/pædagoger).
Erik er garant for at kvaliteten i klubben ikke forringes i.f.m. at klubbens medarbejdere har flere timer i skoleregi.(Bestyrelsens intension at kvaliteten i klubbens tilbud bevares)
Bestyrelsen drøftede lektiehjælp som er frivillig indtil 2016.. Bl.a. hvordan definerer vi lektiehjælp? Lektiehjælp på Mosen, på skolen, frivilligt, ”frivillig tvang”, nogle børn der går i klub og andre der har lektiehjælp på skolen..
Generelt bliver flere områder med NY SKOLE afdækket i de kommende uger – og andre først efter sommerferien og i en løbende udviklingsproces..

4.    personale, økonomi, fysiske rammer mm.. /På grund af længerevarende sygemelding har Mosen afskediget medarbejder med virkning pr. 31.12.14. Klubben håber senest til august at kunne ansætte en udemedarbejder til haver, småhytter, udeværksted, ude- og bålaktiviteter mm. Nærmere følger..
Erik arbejder på højtryk med at lave en ny mødeplan gældende fra august..
Nye basketkurve i gården, nyt parkourstativ, ny skaterampe under opførsel

5.    aftale næste møde og dagsorden../Næste møde er 21.8. Punkter: Opfølgning på klubben og skolereformen. Dialoggruppen i skovby – den røde tråd..(hvor højt prioriterer vi dialoggruppen). Planlægning af årsmødet den 18.9..

6.    evt./Forslag om forældrebank – forældre der kan komme forbi og fortælle omkring deres hobbies eller andet spændende..(god mening i.f.t. f.eks. understøttende undervisningi. Erik orienterede om Skanderborg kommunes skoletjeneste..

 

Fra: Erik Sønderby

Sendt: 11. april 2014 15:10

Til: Carina; Dorthe; Jan Byskov; michael; Peder; Pernille; Susanne

Emne: Referat og indkaldelse..

 

Kære bestyrelse..

 

Jeg kan se, at vi har aftalt at mødes den 22.4. kl. 19 -21. til 1. bestyrelsesmøde.. Glæder mig til at mødes i den nye bestyrelse..

 

Dagsorden:

 

  1. Konstituering(formand, næstformand mm)/Michael Christensen blev genvalgt som formand og det samme for næstformanden Dorthe Haurum

 

  1. Referat fra årsmøde og evaluering af årsmødearrangementet.. Tilfredshed med fremmødet til årsmødet(i børnehaven). Fin, kort og præcis beretning fra formanden. Ny bestyrelse blev valgt. (snak om hvorfor, det kan være svært at melde sig som kandidat). Måske havde flere forældre ventet, at få mere at vide om Mosen efter 1.8.2014. Også tilfredshed med inddragelse af medlemmerne i medlemsunderholdning rundt i hele klubben. Den ide`kan der fint arbejdes videre med til september..(årsmøde)

 

 

  1. Mødeindhold i 14/15 og mødeplan/ Bestyrelsen afholder møde den 12.6. og 21.8. Årsmødet er fastsat til den 18.9.(kort valgperiode). Vi planlægger efter at kunne være bl.a. ude – med søskende

  2. Mosen og skolereformen? Hvilke styrker og kompetencer ser du/I gerne Mosen bringer ind i skolen, når skoledagen bliver længere? Udmeldelser fordi klubtiden indskrænkes – hvad kan modvirke det? Hvilke ønsker har du/I til Mosen efter sommerferien 2014.? Hvad kan bestyrelsen bidrage med? Konkret handleplan aftales../ Mosens bestyrelse udtrykker stor åbenhed i.f.t. samarbejde med skolens bestyrelse. Michael snakker med Per Andersen(formand for skolebestyrelsen) og Erik kontakter Christian for at bringe ønsker videre..

 

  1. Økonomi, udviklingskontrakten 2014 og andet aktuelt../Klubben får fra 1.8. 2014 og til 1.8. 2016 hvert år 526.000 kr. mindre i tildeling fra Skanderborg kommune. Skolen skal så vidt muligt købe medarbejdere fra Mosen ind i skolen for hele beløbet – men med garanti for 314.000. Mosen har lavet forslag. Herefter er det skolen der arbejdere videre med en sammenhængende plan.

Klubbens udviklingskontrakt har fokus på trivsel og inklusion. Resultaterne følges op på de kommende møder..

 

  1. Evt. a. Snak om frivillige hjælpere til sommerlejren – Erik skriver på forældreintra.. b. Medlemmer efter sommerferien – husk at informere om, at forældrebetalingen er nedsat og mulighed for søskenderabat. Erik vedhæfter bilag ”Børn i Skovby 0-18 år..” Erik kontakter Christian Rotbøl for at skubbe på for afholdelse af mødr i Dialoggruppen i Skovby(repræsentanter for forældre, medarbejdere og ledelser i skole/SFO, dagplejen, Skovby Børnehus og Mosen. Skolen har inviteret mellemtrinforældrene til møde om skolereformen den 27.5. Bestyrelsen ser gode muligheder i, at Mosen deltager..(Erik kontakter Christian).

 

 

Vel mødt!

Hvis du skulle blive forhindret, så send gerne en mail rundt!

 

Super god påske og weekend til jer alle!

 

 

 

vh

erik sønderby

klubberne skovby mosegård

87942316 direkte/87942315

www.skovbymosegaard.dk

erik.soenderby@skanderborg.dk

 

 

Bestyrelsesmøde i klubben

Mandag den 9.9. kl. 19-22

1. Bestyrelsens opgaver i.f.m. forældredag og årsmøde?  Beretning? Hvem er på valg? Skal vi evt. spørge nogle kandidater?(Oplæg til arbejdet i bestyrelsen)
På valg er: Jonas, Torben, Jan, Pernille og Lene..
Michael står for beretning..
Bestyrelsen kigger efter og spørger mulige emner til ny bestyrelse..
OBS. Årsmødet er udskudt til starten af februar 2014..
Tilbagemelding på accept fra den siddende bestyrelse om, at perioden er forlænget..
2. Hvad er vigtigt at få med i beretningen?
Michael har frit valg i.f.t. referaterne.. Erik laver udkast til ny målsætning med det kommende års særlige indsatsområder.. Der kan desuden henvises til kontraktmål og dialogmøde med det politiske udvalg..
3. Klubben og skolereformen august 2013
Klubbens åbningstid indskrænkes.. Forældrebetalingen bliver tilsvarende mindre. Klubbens pædagoger vil indgå i understøttende timer på skolen.. Konsekvenser for klubbens pædagogik og arbejde generelt vides der ikke noget konkret om.. Det forudses en anden pædagogik og kultur i klubben , da der sker en større sammensmeltning af skole og fritid.. måske mindre tid til lyst og interesse.. Klubben indgår aktiv og positivt i projektet.. Bestyrelsen forventes også inddraget..
4. Bestyrelsens primære overordnede punkter: Pædagogik, økonomi, forældresamarbejde, personale, fysiske forhold – hvordan står det til?
Økonomi: Underskuddet på 289.000 kr. forventes at være afviklet ved udgangen af 2013.. Forældresamarbejdet: Positivt med info via skoleintra. Klubbens hjemmeside fungerer ikke optimalt. Bestyrelsen foreslår gratis hjemmeside(laves af medlemmer eller forældre). Klubben har investeret i Tabulex system, som betyder færre papirgange mellem klub og forældre. Desuden bedre registrering af medlemmers brug af klubben.. Ind- og udmeldelse af klubben sker på kommunens hjemmeside.. Godt med Mosens deltagelse på de fælles klasseforældremøder..
5. Nyt fra formanden/klubbens leder
Erik laver info om bestyrelsesarbejdet til omdeling inden kommende årsmøde. Færdiggørelse af mere sikker til- og frakørsel for Mosens cyklende medlemmer(de fleste af de 220 dagklubmedlemmer)
6. Arrangementet den 28.9. Bl.a. oplæg fra udvalg ved Dorthe..
Aflyst p.g.a. manglende tilmeldinger..

Der er ikke aftalt nyt bestyrelsesmøde.. Indtil årsmødet indkaldes kun ved særlig behov for at mødes. Måske det giver god mening at mødes først i januar for at få årsmødet på plads, snakke nyt om skolereformens indvirkning på klubben, klubbens arbejde mm..

Design by MediaConnect ApS